Johan Postma

Johan Postma (1988) komt uit een muzikaal gezin. Zijn vader is slagwerker bij fanfare Joost Wiersma. Johan wist het van jongs af aan dan ook zeker: ‘Ik word later drummer, net zoals mijn vader. Hij zat in de goede richting. Toch is hij niet in zijn vaders voetsporen getreden. Hij gooide al op jonge leeftijd de drumstokken aan de kant en verkoos uiteindelijk de dirigeerstok boven de drumstokken!

‘Muzyk is myn libben en at ik it dan sels ek nog meitsje mei.. Dat is dan it moaiste wat der is!’

Al vanaf het prille begin van zijn leven ademde Johan muziek. Op 5 jarige leeftijd kreeg hij voor het eerst drumles.  Op 6 jarige leeftijd behaalde Johan met bespelen van de blokfluit zijn elementair. Al snel was voor Johan bekend wat zijn favoriete instrument was. Het waren niet de drumstokken, maar de saxofoon die zijn hart veroverde. Op zijn 8e ging hij op les. Hij behaalde op dit instrument zijn A en B diploma en is zelf verder gegaan met oefenen. Hij speelde vanaf zijn 14e bij het A korps van fanfare Joost Wiersma uit Jistrum.

Vanaf zijn 16e werden er serieuze stappen gezet binnen zijn muzikale carrière. Na het behalen van de middelbare school koos hij in 2005 voor de opleiding Onderwijs Assistent Muziek. De eerste lichting van deze nieuwe opleiding. Het proefde naar meer zodat hij in 2008 de Docent Muziek opleiding ging volgen aan het Conservatorium Artez. Hij ruilde zijn woonplaats Oostermeer in tegen een studentenwoning in hartje Zwolle waar 4 jaar werd gestudeerd.

De opleiding aan Artez bracht hem naast het behaalde diploma, ook een eigen onderneming namelijk LIvin Music. Een onderneming waarin Johan zich aanbiedt als muziekdocent zowel in privésfeer als op (basis)scholen. Daarnaast is Johan ook arrangeur van muziekstukken voor elk genre en/of bezetting en biedt Johan zich aan als workshop opleider.

Tijdens al deze ervaringen is Johan erachter gekomen dat muziek zijn grootste passie is. Maar wat nog mooier is, is dat hij zelf de muziek kan  maken! Als ware ondernemer wist Johan dat er om die reden nog een trede te beklimmen was, namelijk het behalen van de opleiding HaFaBra dirigent. In 2012 is hij gestart met deze opleiding en hoopt deze in 2016 te voltooien. Inmiddels is hij actief als dirigent bij de Bazuin in Holwerd, Excelsior in Oudebildtzijl en bij het B- en C-orkest van fanfare Joost Wiersma.

En als ware muzikant is het leiden van een orkest prachtig! Toch is het zelf actief zijn in het spelen van muziek een onderdeel wat niet mag ontbreken in Johan zijn leven. Naast het spelen bij Joost Wiersma, verzorgt hij met het dweilorkest de Meneamer Feintsjes vele feestelijke optredens.

Inmiddels is er door Johan al een hele CV opgebouwd. Toch proeft alles naar meer. Johan staat voor alles open en pakt met veel passie en positiviteit alle kansen met beide handen aan!